6 Juni 2017

Det finns få saker i världen som gör mig så förbannad som när folk pratar om något de inte vet ett skit om.

 

Jag är förmodligen inte särskilt omtyckt av människor. Kanske för att jag inte riktigt passar in, kanske för att jag är lite hysterisk och jobbig, kanske bara för att de blir obekväma runt mig. Men något jag har märkt, som gör mig så jävla förbannad, det är denna nonchalans gentemot psykisk ohälsa.

 

Upp med en jävla hand om ni hört meningen "vi måste prata om ångest".

 

Det är jättebra, och viktigt, att prata om ångest. Det är jättebra, och viktigt, att öppna upp till samtal för de som mår dåligt. Och det är jättebra och jätteviktigt att allt fler tar initiativ till att prata om sådant som är jobbigt. 

 

Men det är fan inte okej att bagatellisera det.

 

Min ångest är inte på något sätt vacker, fin eller trevlig. Den är fruktansvärd och äcklig och vidrig och jag hatar den mer än allt. Den har fått mig att känna mig som om jag drunknar hela tiden, som om jag inte får luft trots att fönstret är öppet, som om jag tappat alla kroppsdelar fastän allting gör ont. Den har drivit mig till att göra mycket dumt, ligga med folk jag inte vill ligga med, den har drivit mig till att skära mig så att jag alltid kommer att leva med bevisen på att den funnits. Den har drivit mig till att promenera rakt ut i gatan mot rött och hoppas på att bli överkörd. Jag har skrapat händerna mot betongväggar för att rispa upp sår, jag har bitit mig så hårt i läppen att jag börjat blöda. Jag har önskat att jag dog. Jag har skadat mig själv på ett sätt som ingen borde göra.

 

Men när jag visar mina ärr, eller berättar att jag brukade gå flera dagar utan att äta för att jag på något sätt gillade hur magen gjorde ont, eller när jag förklarar hur det känns att bli penetrerad av någon man inte känner något speciellt för, av någon man hatar, eller när jag berättar om de gånger jag stått och svajat på gatorna i och att jag just då inte ens förstod vad jag hette, då vänder ni bort blicken. Då tittar ni var som helst förutom på mig. Då ler ni beklagande. För sådan ångest är inte lämplig, den är inte vacker utan motbjudande, och den går inte att visa upp som ett bevis på att man, trots att man är en vanlig jävla människa, har ett "djup". Att man, trots att man är som ni andra, "också haft det svårt".

 

Ni vill prata om psykisk ohälsa. Ni varvar inlägg som "fem tips att bota depression" med "ta vara på dagen och var positiv". Ni hävdar att depression går att bota med hjälp av positiva tankar och ett varmt bad. Ni säger att allt det där äckliga, klibbiga mörkret går att trolla bort om man bara "pratar ut" eller "bestämmer sig för att inte må dåligt". 

 

Ni hävdar att pengar inte ger lycka och sedan köper ni en lägenhet för fem miljoner. Ni skriver en bok och täcker hela baksidan med en perfekt bild på er själva, när ni sitter sminkade och fixade och vita och smala och så har ni mage att döpa boken till "jag är inte perfekt, tyvärr". Ni gillar att prata om ångest sålänge den inte är jobbig. Ni gillar att prata om ångest sålänge den är fin och mystisk.

 

Så här är ett öppet meddelande till er. Våga inte prata om ångest som om det var en kappa man kan ta av och på när det passar. Våga inte bagatellisera eller glorifiera något som får folk att vilja dö varje dag. Det ni skriver kan ha en så extremt stor inverkan på folk, och kanske en negativ sådan. För om du inte är perfekt, med dina vita tänder och din dyra fina lägenhet, vad fan är jag då? Om du kunde bota din ångest genom att dricka en kopp te, betyder det att det är kört för mig?

 

Jag vet egentligen inte var jag vill komma med detta. Kanske är jag precis likadan som alla andra. Men jag har bestämt mig för att faktiskt "prata om ångest". Vi måste prata om ångest. Den äckliga ångesten. Den fula ångesten. Inte den som går att paketera och sälja som ännu en bok som får folk att känna sig värdelösa. Det räcker nog med det.

 

Det är dax att prata om ångest nu. På riktigt. Och denna gång ska den inte vara vacker!

 Kommentarer
Postat av: Heléna

Ångest är aldrig vacker - ångest är hemsk och vidrig och gör att man skulle vilja kräla ur sitt eget skinn och lämna kroppen tills allt det onda försvinner och inte kan äta upp en inifrån längre :( Blir så trött på människor som "känner sig lite deprimerad" eller "åååh - jag får en sån ångest av att inte veta vad jag ska ha för kläder på festen" *suck*... Att över huvud taget ta sig friheten att uttala sig på det här sättet visar bara hur man bagatelliserar ett tillstånd hos en annan människa och visar att man inte tar deras psykiska lidande på allvar :( Förstår att du reagerar på det du skriver om! Jättebra inlägg! Jag pratar om ångest dagligen i arbetet med mina brukare och då är det inte tala om ångest rörande vilka skor man ska ha på sig utan ångest över hur man ska överleva dagen med upplevda måsten omkring sig, rädsla för att misslyckas i olika former och rädslan över att inte orka leva :(

Sv: Jag har haft ett rätt tufft liv som förmodligen har gjort mig så öppen som jag är idag och tyvärr har jag under åren fått olika tråkiga sjukdomar. Är struma opererad, har haft sarkoidos, konstiga virussjukdomar och nu har jag ju någon konstig luftrörskatarr som inte vill gå över :( Ska dock söka till vårdcentralen i morgon för något är det definitivt som är fel :( Hoppas du har haft en fin dag! Kram <3

2017-06-07 @ 00:20:26
URL: http://helna.blogg.se
Postat av: Linda

Fruktansvärt många i dagens samhälle som lever med ångest & psykisk ohälsa. Så hemskt att dagens ungdomar skall behöva må så dåligt, varför? Alla kraven som ställs, samhällets ideal. Ja det är mycket att leva upp till idag. Såhär var det inte förr.
Svar: Ja mumsigt! Hoppas du hade ett bra firande?

2017-06-07 @ 06:53:37
URL: http://hummingbird.blogg.se
Postat av: Sara Ekman

Mycket bra inlägg!

2017-06-07 @ 08:55:47
URL: http://aamaziing.se/
Postat av: A M

Det är så svårt att sätta sig in i andras tankar och liv, men så som du beskriver det så könen jag igen vissa delar... Det är bra att du skriver om ångest, allmänheten behöver lära sig mer! Bra inlägg!
Kram

2017-06-07 @ 09:20:14
URL: http://alicemalmstrom.blogg.se/
Postat av: A M

sv: tack visst är den! :D
Kramis <3

2017-06-07 @ 09:24:36
URL: http://alicemalmstrom.blogg.se/
Postat av: annelie

viktig text jag har oxå ångest samt kämpar emot ett självskadebeteende där jag skurit mig på underarmarna...i augusti blir de ett år seda jag sluade med skadebeteendet...kram

2017-06-07 @ 11:59:15
URL: http://tippellertopp.blogg.se
Postat av: Sofia

Så JÄVLA bra skrivet! Verkligen, relaterar till i princip allt i denna text. Tack för att du inte bagatelliserar psykisk ohälsa. Så viktigt! <3

2017-06-07 @ 16:29:51
Postat av: Days by Johanna

Återigen ett bra inlägg från dig. Ångest är verkligen inget kul alls... för fem öre. har med en drös av det och önskar jag kunde få må bra utan äta massa medicin till det.

2017-06-07 @ 19:32:15
URL: http://daysbyjohanna.se
Postat av: Alice

Du skriver så otroligt bra inlägg! Nakna, sanna och skitbra formulerat 💗

2017-06-07 @ 20:56:55
URL: http://HTTP://alicelilja.vimedbarn.se
Postat av: Julia Persson

Bra skrivet! kram

2017-06-07 @ 21:22:24
Postat av: Kattis

Det som är obekvämt är de få som klarar av att prata om märkte jag ganska tydligt när jag fick panikångest i samband med min utbrändhet, men jag lärde mig samtidigt vilka mina riktiga vänner var. Håller med dig om att det finns en hel del som gör det enkelt för sig när de pratar om t.ex. ångest, man bortser ifrån hur många olika nivåer det faktiskt finns av psykisk ohälsa. Förstår din frustration!

sv: Smärtar mig att höra att du fortfarande får sånna flashbacks. Jag har själv en historik med förhållande med både psykisk och fysisk misshandel så vet att det tar tid att återhämta sig, men jag hoppas du hittar ditt sätt att bearbeta det på!<3

2017-06-07 @ 21:58:49
URL: http://stellaefoto.blogg.se/
Postat av: Annika

Bra skrivet om ångest. Jag tycker också att man ska våga prata om ångest. Och ingen ska behöva gå igenom den ensam.Kram.

2017-06-08 @ 06:03:59
URL: http://ladyochlufsen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: