31 Maj -11 [...v31...]

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.
Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.
Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.
Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.
Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

30 Maj -11 [...Boliden...]

Nu beger vi oss snart ut på upptåg jag och min lilla man. Barnmorskan står på schemat, lämna nycklar till gamla lägenheten och lite såntdära.
Eftersom vi beger oss hem till Boliden sen så kommer det bli brist på uppdatering här, hur länge vet jag inte men mest troligt tills vi fixat internet hem. Så att ni vet, men fortsätt gå in och kika - någon gång kommer det ju skrivas igen så ;D

30 Maj -11 [...kommentar...]

Camilla:
Helloj!!
hej san låter inte roligt att läsa det hära verkar som att många känslor är instängde..
men är du rädd att du ska bli lämmnad av christoffer nu häller är det bara något du inte bryr dig om något sånt skulle hända??Hejhej! (A)
Ja, nog är det det alltid - alldelens för mycket känslor som är undantryckta men som jag verkligen VÄGRAR att plocka fram också för att det blir för jobbigt. Dessvärre har de en tendens att ploppa fram lite som dom vill, ändå och då är det grinkalas så det står härliga till!
Givetvis skulle jag bry mig om Cristoffer kom på att han skulle lämna oss - jag själv skulle nog kunna ta det rätt bra då jag är van vid att bli lämnad så mycket, så ofta. Jag skulle givetvis bli ledsen men jag tror jag skulle bli det mest p.ga Leon. Att han skulle bli helt förstörd.
Det finns egentligen ingen anledning till att jag skulle vara rädd för att bli lämnad av honom heller men ja, jag tror alltid att efter en viss period (jag känner det på mig, intalar jag mig iallafall) så lämnar dom mig. Det har jag väl kännt någon gång med Christoffer men han har inte gjort det så än får jag vara glad att jag har honom vid min sida!