30 Juni -11 [...fortsättning...]

Tänkte skriva fortsättningen på detta inlägg, dvs mina åsikter och det.Mina åsikter:
"Utifrån denna information som inkommit till nämden samt den tidigare kännedom som finns om Sabinas svårigheter som förälder inleder socialtjänsten en barnavårdsutredning."
- Detta har jag fortfarande inte fått någon upprättelse i eller hur man nu ska säga det. Jag frågade utredarna på socialen om vart det kommer någonting ifrån om någon tidig kännedom om mina svårigheter som förälder, fick aldrig något svar av dem. Det enda de försökte vända det till är att jag fick Leon som ung och att mamma dog då jag var liten, att jag blev dagligt psykiskt misshandlad hemma och även senare fysiskt som skulle göra att jag skulle ha svårigheter som förälder. Hur f*n kanx man säga att en person skulle ha svårigheter som förälder utifrån vad denne har varit med om tidigare?


"Sabina och Denice förstod inte förrän det var för sent att de skulle komma med i TV. När det gäller påståendet att de skulle kunna få tag i narkotika om de ville säger Sabina att så är det. I lilla Robertsfors finns mycket narkotika i omlopp även bland ungdomar. Sabina själv säger att hon för egen del hatar narkotika och att hon aldrig provat något sådant. Hon föraktar narkotika och de som håller på med sådant."
- Detta hände då vi var i Stockholm för att se Alter Bridge. Påväg till tunnelbanan för att åka iväg till fryshuset blev vi stannade av reportrar för att göra en intervju. Vi var lite lätt påverkade av alkohol eftersom vi vinat innan vi skulle iväg, men vi var fullt medvetna om vad vi sa och vad vi gjorde.
Givetvis förstod vi att det skulle komma med i TV men det sjönk in senare - ungefär då hon ropade efter oss att det skulle visas samma kväll klockan 21.00. Då ville vi mesten bara sjunka under jorden, haha.
Det säger väl sig självt egentligen att det är lätt att få tag i narkotika i dagens läge, det handlar inte bara om i "lilla Robertsfors" utan överallt. Jag sa att jag hatar narkotika eftersom jag inte tycker det fyller någon som helst funktion för folk och att jag aldrig provat. Något jag däremot aldrig sa var att jag föraktar folk som håller på med sådant! Jag har kompisar som provat på sånthär, tillochmed syskon, men jag hatar dom inte för det - jag ogillar däremot deras beslut att ta steget till att göra något så sjukt onödigt och dumt.


"Sabina har haft en uppväxt som från tidig ålder präglats av att det funnits allvarliga konflikter inne i hennes närmaste familjenätverk. Sabina har själv varit föremål för olika insatser från socialtjänsten, då hon under de tidigare tonåren var utagerande."
- Från tidig ålder har det då alltså funnits allvarliga konflikter i mitt närmaste familjenätverk - jag vet inte om det var "tidig ålder" då allt detta började, då en av mina systrar sa ifrån, Bea, då min andra syster som då var min förordnade vårdnadshavare misshandlade mig psykiskt och fysiskt i hemmet. Detta gör mig FRUKTANSVÄRT arg, varje gång, jag var alltså utåtagerande under mina tidiga tonår. Varför? Jo, socialtjänsten tyckte nämligen att jag var utåtagerande eftersom jag tog ut ilskan på skolan och utanför hemmet - eftersom jag blev misshandlad hemma. De gjorde INGENTING då jag berättade för dem att mamma slet ner mig på golvet och sparkade mig i magen - vid denhär tidpunkten var jag dessutom gravid utan de skyllde på att jag var utåtagerande och därav fick jag skylla mig själv och mamma hade inte gjort något fel tydligen - man fick göra så med sina barn sa dom.

"Sabina har under 1 års tid varit placerad på HVB hemmet Forsbacka. Den kännedom nämnden har om Sabinas egna problem kan ses som en grund för en viss oro, speciellt då Sabinas svårigheter inte ligger avlägsna i tid."
- Det är ett jävla skämt att dom inte ens har koll på hur länge dom hade mig placerad i Forsbacka. Jag bodde där i knappt 5 månader, inte 1 år. Och här har vi ju igen att jag skulle ha några svårigheter som jag inte ens fick förklarat för mig vad det skulle ha varit för någonting.

"Två orosanmälningar om Leon har tidigare inkommit till socialnämnden. Den första inkom 2009 och då startades ej utredning barnavård."
- Den som kom in där 2009 och som inte blev någon utredning på gjorde faktiskt socialtjänsten världens tabbe på. Min dåvarande kontaktperson (som jag var tvungen att ha iochmed att jag fick lägenhet av soc) hade inte fått tag på mig och berättade det för min handläggare på socialtjänsten eftersom hon hade skylldighet att göra det. Lars, min dåvarande handläggare, frågade då om K ville göra en orosanmälan varpå hon sa klart och tydligt, flera gånger, att hon inte ville och Lars okejade det. Tydligen gjorde dom en jävla orosanmälan i hennes namn ändå fick jag veta då jag var på första eller andra mötet gällande denhär anmälan. Berättade detta för K efter mötet och hon blev inte nöjd någonstans, hon hade tillochmed "hoppat på" Lars påväg till jobbet och frågat honom hur fan hon kunnat göra som han gjort varpå han svarade att han skulle gå in i detdär och ändra namn - till sitt eget.


"Flera olika former av bistånd har satts in. Bland annat familjebehandling, placering HVB hem Forsbacka, kontaktperson och övergångslägenhet."
- Familjebehandlingen fick jag aldrig vara med på då soc sa att BUP tyckte att jag skulle avstå från det etersom jag var gravid och hade nog att tänka på. Då jag frågade, om det var hon jag bodde hos på hemmet eller hur det nu var, så stämde inte det - då var det tydligen soc som sagt det till BUP ;S Så dom hade myttat mig rakt i ansiktet om det - idioter.


"
Bedömningen idag den 21 december 2010 ser precis likadan ut som i våras. Dvs, de ser att Leon utvecklas helt normalt och att han förefaller vara en glad och trygg kille som utvecklas helt normalt. Utifrån denna bedömning som förskolan gör finns ingen anledning att gräva djupare i den här frågan i dagsläget."
- Här begick de tjänstefel så det skrek om det. Dom sa att dom skulle meddela mig om de skulle prata med några referenter eftersom de gjorde det förra anmälan. Som det lät på mötet skulle dom inte prata med dagis heller eftersom dom nyligen gjort det och det kunde knappast ha blivit någon skillnad på de få månaderna. Men hej och hå - så fick jag hem utredningen och dom hade minsann ringt dagis likt förbannat utan att ens meddela mig om det!!

"Orsaken till att utrening barnavård inleddes påminner starkt om tidigare inledda utredningar. Vid detta tillfälle inkommer en orosanmälan då skolan säger att de ej haft kontakt med Sabina på tre veckor."
- Det är för mig rätt självklart att skolan inte haft någon kontakt med mig då jag under dessa veckor befann mig på praktik och dessutom var gravid så vissa dagar var jag helt enkelt bara hemma p.ga all illamående. Advokaten frågade socialen här varför skolan och socialtjänsten jagade mig non stop - på skolan och fritid. Hon fick till svar att eftersom jag har barn och pluggar så vill de ha koll på mig, det var viktigt att jag skötte mina studier då eftersom jag har ansvar över Leon. Advokaten frågade då hur det ens kunde vara möjligt att de fick göra så då det handlar om ett gymnasium - dvs, jag är där helt frivilligt och andra ska ge fan i vad jag väljer att göra. Antingen är jag där eller inte lixom. Då fick hon naturligtvis inget svar och det blev bytt till något annat samtalsämne istället.


"Av det Sabina själv säger gör utredaren en tolkning att Sabina vill flytta över detta ansvar från sig själv till andra personer, till exempel skolan"
- Jag sa här att det inte är så svårt för skolan att ta kontakt med mig själva om de undrar vart jag varit, om det inte framkommit att jag sjukanmält mig eller dylikt. Jag hade faktiskt sjukanmält mig en hel vecka en gång och då jag blev frisk och var tillbaka på skolan fick jag skit för detta. En av mina lärare kom fram och bokstavligen skrek mig i ansiktet och sa att jag bannemig skulle måsta börja sjukanmäla mig då jag var borta annars blev det skolk osv. Jag blev förbannad och skrek tillbaka att jag anmält mig hela jävla veckan jag varit borta och ett par dagar senare kom denna lärare med svansen mellan benen och bad om förlåtelse - hon hade missat det.

Jag skulle säkert kunna skriva hur mycket som helst om detta och jag har säkert glömt bort någonting som varit fel också men jag blir så j*vla upprörd då jag läser igenom det så jag får spunk! Allt är så fuckat rakt igenom så det finns inte.Advokatens åsikter:
Jag kan inte påstå att jag tycker att jag blev alltför chockad över hur Linda reagerade då hon var med på mötet över telefon. Hon sa att det inte ens fanns underlag nog för att få igenom något sånthär, att allt utredaren sa tydde på trakasserier så det skrek om det och hon tyckte att jag borde gå vidare med det, om jag orkade. Att jag inte var på skolan, pga praktik, och att jag sagt sanningen i TV gällande hur lätt det är att få tag på narkotika är inte underlag nog för att starta en LVU-utredning på ett barn. Och att de dessutom hade sagt till mig att utredningen skulle göras för att se vilket form av stöd jag kunde behöva med Leon, avlastning eller inte - var helt fel. Det visade sig ju senare att det inte alls var någon utredning huruvida jag behövde avlastning eller inte utan att det i själva verket var en LVU-utrening.

Förbannat skönt faktiskt att höra att tillochmed en advokat reagerar på hur de arbetar och att denne även säger att jag borde gå vidare med saker och ting för att KROSSA dem, eftersom det skriker trakasserier om vad de håller på med är mmm så wonderful, faktiskt!! En bekräftelse på att inte bara en själv tycker att det inte verkar gå till som det ska.

30 Juni -11 [...Älskade barn...]Min älskade lilla, lilla Leon som inte längre är så liten. 3 år - tänk så fort tiden går, helt sinnessjukt egentligen!
Märks hur små och oskyldiga barn är, vissa egentligen, lilleman hör nog ganska bra dit. Var hemskt nära på att fälla ett par tårar å Leons vägnar för ett litet tag sedan, men höll dem inne för att han inte skulle förstå vad jag grät över.
Han har länge varit intresserad av vad folk heter, inte bara tilltalsnamnet utan hela namnen, vilket har medfört att han fäst sig hemskt mycket vid ett av sina andranamn: Caspian. Han säger till folk att han heter "kackian", vilket man får till svar då man frågar vad han heter också. För en gångs skull sprang han iväg till lekparken här utanför själv för att leka med alla barn som var där, OCH då han äntligen vågade att ta första steget till att prata med dem vilket han annars inte gör. Han håller sig mest i bakgrunden tills någon annan modig krabat börjar prata med honom. Hursomhaver, han berättade för dem vad han hette, dvs: "Hej! Jag heter Kackiian". Jag hörde hur alla dessa ungar - 4-5 styckna bara något år äldre än lilleman börjar asgarva, förmodligen över detta då. Leon fick inte leka med dem tror jag eftersom han väldigt fort sprang därifrån och ställde sig vid en "gunghäst" istället och iaktog barnen innan Christoffer gick till honom.

Fick så ont i magen då jag såg hur han stod helt ensam och iaktog dem och inte ville gå tillbaka... Vet inte hur mycket han förstod av händelsen, huruvida han tog åt sig att de skrattade åt honom osv men jag, som mamma, fick ont i magen och blev faktiskt j*kulst ledsen över det där. Förstår inte hur hemska och elaka vissa barn kan vara!! Min lillfis brukar inte ha speciellt svårt att träffa nya kompisar och knyta nya kontakter, kanske var det därför detta tog så hårt på mig, vad vet jag.
Som förälder vill man alltid sina barn det bästa och samma dag som man går med på att bli förälder så går man även med på att vandra med sitt hjärta utanför kroppen och ständigt vara orolig för sina små som av någon anledning, aldrig blir äldre i ens ögon.

Tror inte det kommer bli några som helst problem för Leonpeonpilleman på dagis och snart är vi där, den 16 augusti ska han på inskolning här i Boliden och jag tror att jag är minst lika taggad som han är, haha!

30 Juni -11 [...Förbannad så det inte finns några gränser...]

Fick idag hem ett par grejer från skolan, skickade av Lisbeth som jobbar i bibblan - saker från mitt skåp - jättesnällt av henne! Fick med en gammal utredning på Leon, som gjordes nu sist - innan dom kom på att dom skulle starta en ny nu - då jag inte ens bor i kommunen så redan där gör dom ju fel.
Hursomhaver, fick ett par styckna som reagerade då jag skrev om detta sist, hur mycket det tynger mig osv. Så just därför tänkte jag skriva ut hur utredningen låter OCH vad jag har för synpunkter kring det och vad min advokat sa om det då vi hade haft det enda mötet (tillsammans) som vi hade med socialen.
Ha översikt med att jag kanske stavar fel i det jag skriver men kommer förmodligen inte vara glad då jag skriver av papperna...


2010-11-04

Socialtjänstens motivering till att inleda utrening:
Anmälan kommer från Jenningsskolans rektor Lennart Ljung. Han känner sig tvungen att informera Socialtjänsten att Sabina (Leons mamma) inte visat sig på skolan på flera veckor. Skolans lärare har försökt få kontakt med Sabina under denna tid utan att lyckas. Rektor Lennart Ljung hade också reagerat på ett inslag på Aktuellts nyhetssängdning den 2 november. Sabina intervjuades tillsammans med sin syster på Medborgarplatsen i Stockholm. Sabina och hennes syster berättar hur lätt det är att få tag i narkotika. Utifrån denna information som inkommit till nämden samt den tidigare kännedom som finns om Sabinas svårigheter som förälder inleder socialtjänsten en barnavårdsutredning.

Vårdnadshavarnas uppfattning om socialtjänstens anledning till utredning och innehållet i anm/ansök:

Sabina får läsa igenom den orosanmälan som kommit in från Jenningsskolans rektor Lennart Ljung. Sabina säger att hon har svårt att förstå vad den här anmälan egentligen står för. Det första påståendet att det skulle varit svårt för skolan att få kontakt med henne är hon förvånad över. Sabina säger att hon har varit på arbetsplatsförlagd praktik i två veckor på Lövlundens äldreboende. Den här praktiken fungerade för det mesta inte för Sabina. Hon skulle följa ett vanligt vårdschema, vilket innebar att hon skulle arbeta tidigare morgnar, sena kvällar. Sabina säger att hon ej kunnat lösa frågan om barntillsyn för Leon på oregelbundna tider. Framkommer att dialogen mellan Sabina, praktikplats och skolan inte tycks ha fungerat.
Sabina menar att hon inte är svår att få tag på längre. Hon har mobiltelefon, om hon inte svarar går det att skicka SMS. Sabina säger också att hon nu har fungerande internet. Hon kollar av sin elev epostadress varje dag, inget har kommit från skolan dit.
Det andra innehållet i orosanmälan handlar om det inslag i Aktuellt där Sabina och hennes syster Denice blev intervjuade av en reporter från SVT. Sabina och Denice förstod inte förrän det var för sent att de skulle komma med i TV. När det gäller påståendet att de skulle kunna få tag i narkotika om de ville säger Sabina att så är det. I lilla Robertsfors finns mycket narkotika i omlopp även bland ungdomar. Sabina själv säger att hon för egen del hatar narkotika och att hon aldrig provat något sådant. Hon föraktar narkotika och de som håller på med sådant.
Sabina känner sig kränkt av anlednigen att starta en barnavårdsutredning om hennes son Leon utifrån att socialtjnsten skulle ha kännedom om hennes svårigheter som förälder. Sabina menar att socialtjänster har kännedom om att hon själv har haft svårigheter under sin uppväxt och ungdom, men att man inte rakt kan översätta dessa till att påstå att hon har svårigheter som förälder i någon onormal omfattning.

Vid den andra träffen med Sabina medverkar advokaten Linda Johansson via högtalartelefon på Sabinas begäran. Sabina för åter fram att hon känner sig kränkt och ifrågasatt av socialtjänsten.
Advokaten ställer frågor för att försöka klarlägga motiven till att starta barnavårdsutredning om Leon.

Anledning till utredningen enligt socialtjänsten bedömning
Misstanke om bristande omsorg eller misstanke om problem hos vårdnadsh/i familjenätverket:
Socialtjänsten har långvarig kännedom om vårdnadshavare Sabinas personliga förhållanden. Sabina har haft en uppväxt som från tidig ålder präglats av att det funnits allvarliga konflikter inne i hennes närmaste familjenätverk. Sabina har själv varit föremål för olika insatser från socialtjänsten, då hon under de tidigare tonåren var utagerande. Sabina har under 1 års tid varit placerad på HVB hemmet Forsbacka. Den kännedom nämnden har om Sabinas egna problem kan ses som en grund för en viss oro, speciellt då Sabinas svårigheter inte ligger avlägsna i tid. Det har också inkommit orosanmälningar och information till nämden som handlat om att Sabina i perioder har svårt att hålla god ordning i sitt och Leons hem. Att det är så har socialnämdens tjänstemän själva kunnat notera vid hembesök.

Utredningens genomförande
Beskrivning av hur utredningen har genomförts:
Samtal med vårdnadshavaren Sabina utifrån inkommen orosanmälan. Genomgång av Sabinas egen socialakt.

Kännedom om barnet/den unge och dess familjenätverk

Tidigare anmälningar om barnet/den unge som inte lett till utredning:
Två orosanmälningar om Leon har tidigare inkommit till socialnämnden. Den första inkom 2009 och då startades ej utredning barnavård.

Tidigare utredning om barnet/den unge eller vårdnadshavarna
Tidigare utredning inom socialtjänsten:
1 utredning barnavård har genomförts av socialtjänsten. Den avslutades utan åtgärn 2010-06-28.
I den utredningen har samrådsdokument besvarats av den förskola där Leon går. Förskolan hade vid detta tillfälle ingen oro för Leons hälsa och utveckling.

Om vårdnadshavaren Sabina Vall har 8 barnavårdsutredningar genomförts av socialnämnden under åren 2005 till 2010. Flera olika former av bistånd har satts in. Bland annat familjebehandling, placering HVB hem Forsbacka, kontaktperson och övergångslägenhet.

Övrig information
Kontakt på telefon med förskollärare Börje Bygdemark, Skogsgläntans förskola. Börje har under våren 2010 besvarat ett konstultationsdokument BBIC om hur Leons förskolesituation fungerar och iaktagelser de gör av Leons fysiska, känslomässiga och kognitiva utveckling ser ut.
Förskolans sammantagna bedömning våren 2010 är att det ej föreligger någon som helst oro för Leons hälsa och utveckling utifrån det som de kan observera. Bedömningen idag den 21 december 2010 ser precis likadan ut som i våras. Dvs, de ser att Leon utvecklas helt normalt och att han förefaller vara en glad och trygg kille som utvecklas helt normalt. Utifrån denna bedömning som förskolan gör finns ingen anledning att gräva djupare i den här frågan i dagsläget.

Familjens bakgrund och situation
Familjebakgrund:
Sabina fick Leon en dryg månad före hon fyllde 16 år. Sabina är ensam vårdnadshavare, Leons pappa är inte närvarande i hans liv. Sabina och Leon bodde under Leons första levnadsår hos Sabinas vårdnadshavare, Åke och Petra Andersin.

Nuvarande situation:
Sabina bor sedan hösten 2009 som ensamstående mamma. Fram till sommaren 2010 bodde hon i en övergångslägenhet hos socialtjänsten. När Sabina fyllde 18 år kunde hon teckna ett eget hyreskontrakt hos Robo.

Familjenätverk
Leons familj består av mamma Sabina. Andra viktiga personer i Leons liv är Sabinas tidigare vårdnadshavare, Åke och Petra Andersin. Sabina har också två småsyskon som bor hemma hos Åke och Petra som heter Emil och Rebecka. Sabina säger att relationen med Åke och Petra idag är bättre än när hon bodde kvar hemma.
-
Sabina har en ett år yngre syster som heter Denice som hon vuxit upp tillsammans med hos Åke och Petra. Sabina har också en äldre syster som heter Beatrice som bor i Umeå. Alla i familjenätverket kan i varierande grad och omfattning vara ett visst stöd för Sabina och Leon.

Boende
Sabina bor i en trerumslägenhet som hon hyr av Robo i centrala Robertsfors.

Arbete
Sabina går omvårdnadslinjen åk.2 på Jenningsskolan i Robertsfors. Studierna är på heltid.

Ekonomi
Sabina har egna ekonomiska medel och är helt självförsörjande.

Hälsa
Allmän beskrivning av barnet/den unge:
Leon är nu 2 och ett halvt år. Han är en pojke som är ganska storväxt för sin ålder. Sabina ser att han är större än jämnåriga barn som finns på hans dagisavdelning. Leon pratar mycket ord, har börjat bygga enkla meningar. Mycket av språket är barnspråk, han kastar om ord och ordföljder. Ibland kommer det hittepåord.
-
Leon har just nu ett hett temperament, Sabina tror att han är i trotsålder. Det kan hända att han skriker henne rakt i ansiktet på nära håll när han är arg över något. Sabina tror att Leon har anlag från hennes egna hetlevrade humör. Leon äter all mat, åtminstone smakar på. Är maten god äter han med god aptit. Det är inga problem. Leon har regelbundna sovvanor lägger sig vid 19.30 tiden och sover till sjutiden på morgonen, då Sabina väcker honom för att komma i tid till dagis.

Barnet/den unge - beskriv resurser och problem inom området hälsa:
Det finns inga kända problem inom området hälsa hos Leon. Han har varit på BVC då det gäller tider han har varit kallad till. Det handlar då om vaccination och åldersrelaterade undersökningar.

Sammanfattning och utredarens bedömning

Orsaken till att utrening barnavård inleddes påminner starkt om tidigare inledda utredningar. Vid detta tillfälle inkommer en orosanmälan då skolan säger att de ej haft kontakt med Sabina på tre veckor. Sabina säger själv att hon har svårt att förstå hur det kan vara svårt att få kontakt med henne. Hon har ju mobil, det går att skicka SMS, det går också att skicka e-post.
-
I samtal som socialtjänstens utredare tidigare fört med Sabina har det sagts att det är viktigt och tillhör vuxenliv och föräldraskap att man meddelar om man är sjuk, bortrest eller har andra typer av förhinder. Dessa meddelanden ska gå till skola, arbetsplats, förskola där barnet vanligen vistas. Av det Sabina själv säger gör utredaren en tolkning att Sabina vill flytta över detta ansvar från sig själv till andra personer, till exempel skolan. Utredaren anser att Sabinas resonemang speglar hennes faktiskt mognad, att Sabina tänker och resonerar som en "normal" 18 åring kan förväntas göra. Det som Sabina möjligen inte reflekterat över är att omgivningen krav/förväntningar kan vara större än för en 18 åring i största allmänhet. Förklaringen till detta är uppenbar för utredaren, Sabina har ansvar för ett litet barn.
-
Utredaren och Sabina pratar om droger, vad hon känner till om det om sådant både för sin egen del och i omgivningen. Pratar med Sabina om detta eftersom att saken mns i orosanmälan. Sabina säger att hon hatar natkotika, utredaren finner ingen anledning att betvivla det Sabina säger.
-
Sabina beskriver sitt liv med skola, omsorg om Leon och en aning ansträngande. Sabina beskriver att hon ligger efter med skolarbetet i vissa ämnen, att det är svårt att få tid och ork att räcka till för allt. Sabina har i tidigare samtal med socieltjänstens utredare framför tankar på att ha avlastning. Det har varit svårt att komma fram till något konkret då Sabina samtidigt säger att hon har svårt att lita på att andra människor vill henne väl. Utredaren tror också att Sabina drivs av att hon vill visa socialtjänsten, sin familj, andra vuxna att hon klarar sig och Leons behov utan att behöva begära hjälp av andra. Att det blivit så kan enligt utredaren förklaras med att Sabina under lång tid känt sig själv ifrågasatt.
-
Utredaren bedömmer att Sabina behöver hjälp och avlastning med sitt föräldraskap till Leon. Av det Sabina säger låter det som att det är svårt att få ihop livspusslet ibland. Hon uttrycker viss oro över att det är svårt att klara målen i alla ämnen i skolan. Den oro som utredaren har för Sabina gäller att hon inte lysnar på sin egen kropps signaler och kör slut på sig själv istället för att be om hjälp. Sabina är på en direkt fråga mycket besämd över att hon inte önskar bistånd från socialtjänsten i någon form. Orsaken är sannolikt att Sabina har dåliga erfarenheter av tidigare kontakter med socialtjänsten.
-
Utredaren har en förhoppning att Sabina lär sig att ta tag i problem när de uppkommer. Blir det problem med något till exempel i skolan är det alla gånger bättre att ta tag i problemet. Det är också viktigt att Sabina har en mentor eller någon vuxen i skolan som förstår henne och som kan hitta möjliga lösningar på problem som kan finnas. Hur vardagen fungerar eller inte fungerar har enligt utredaren stor betydelse. Även för föräldraskapet. En styrka som talar för att Sabina kan klara sitt eget föräldraskap är att relationen med hennes föräldrar tycks fungera bättre idag än tidigare. Under denna och tidigare kontakter som utredaren haft med Sabina har det kunnat observeras att Sabina också har många goda egenskaper. Sabina har utan tvekan god tillgång till sina egna känslor och utredaren bedömer att hon är vad man i dagligt tal brukar benämna som smart.
-
Sabina är besämt emot alla former av stöd och samarbete med socialtjänsten. Utredaren hoppas att Sabina kan finna stöd för sig själv och med sitt föräldraskap på andra sätt än genom kontakter med socieltjänsten. Utredaren bedömer att Sabina faktiskt har behov av att det finns möjlighet att få råd och stöd av andra vuxna. Ändrar Sabina inställning till stöd från socieltjänsten är hon alltid välkommen att höra av sig. Förutsättningar för vård enligt LVU bedöms inte föreligga i detta läge.

Beslut
Förslag till beslut:
Att utredningen avslutas utan åtgärd.

Motivering:
Socialtjänsten har mångårig kännedom om Sabina. SSocialtjänsten har under våren 2010 gjort en barnavårdsutredning om Leon som avslutades utan åtgärd. Sabina önskade inget bistånd från socialtjänsten och är inte öppen för att ta emot stöd i någon form. Utreningen våren 2010 genomfördes med en konsultation med Leons förskola. Förskolan ser ingen oro för Leons hälsa och utveckling. Sabina vill inte vid det nu aktuella tillfället ha bistånd i någon form från socialtjänsten. Det finns inte heller någon inkommen information som tyder på att det skulle finnas skäl för en annan bedömning än den som gjordes under våren 2010. Det finns ingen grund för åtgärder enligt LVU i nuläget.Tänkte skriva vad jag skrev i början på detta inlägg, senare ikväll då vi käkat klart, varit och badat och allt såntdär. Dvs - mina synpunkter på vad som är rätt och fel i detta, vad advokaten sa osv.

Tills dess: vi hörs när vi hörs!
// Ida Sabina